Annemin senelerdir gerek gazetelerden gerekse yemek dergilerinden özenle kesip biriktirdiği mutfak sırlarını sizinle paylaşıyorum.
- Herhangi bir sebze pişirirken, içine atılan bir adet defne yaprağı, hem sebzeye lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır.
- Ayva ishali keser, mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsaklardaki iltihabı alır ve kanı temizler.
- Haşladığınız ya da kavurduğunuz et hala muhafaza ediyorsa, 2-3 yemek kaşığı sirke katın.
- Mısırı haşlarken tuz atarsanız sertleşir ve pişirme süresi uzar. Ama 1 yemek kaşığı limon suyu eklerseniz rengini korumuş olursunuz.
- Eti kızartırken, tavaya bir parça biberiye dalı ve 2-3 diş sarmısak koyarsanız, bitkilerin aromalarının ete geçmesini sağlarsanız.
- Kızartılacak etleri bir kuru soğan rendesi, zeytinyağı, 2-3 yemek kaşığı sirke, tuz ve karabiberli sosla marine edin.
- Balığın taze olup olmadığını anlamak için parmağınızla karnına bastırın. Çukurluk hemen düzeliyorsa balık taze demektir.
- Balığı satın aldıktan hemen sonra temizleyip yıkayarak kurulayın ve buzdolabında saklayın.
- Komposto yaparken taze meyve kullanacaksanız önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonra ilave etmeniz gerekir. Böylece meyveler dağılmaz.
- Bisküvi kutusuna koyacağınız birkaç kesme şeker bisküvilerin daha taze kalmasını sağlar.
- Hazırladığınız sarımsaklı yoğurt arttıysa, bunun içine salça ve baharatlar ilave ederek sosa çevirebilir, tavuklara bulayıp fırınlayarak kullanabilirsiniz.
- Tereyağını tavaya koyduktan sonra bir damla zeytinyağı damlatmanız tereyağının yanmasını engeller.
- Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya 2-3 çorba kaşığı süt eklemeniz hem yumurtaların daha çok kabarmasını sağlar, hem de yumurta kokusunu azaltır.
- Balın özel kıvamını korumak için oda sıcaklığında saklamanız gerekir. Asla buzdolabına koymayın. Eğer bal şekerlenmişse bal kavanozunu sıcak su içerisinde bir süre bekletmeniz yeterlidir.
- Soyulmuş çiğ patatesleri kızartmadan önce yarım saat soğuk suda bekletmeniz patateslerin daha çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.