12 Kasım 2010 Cuma

Zeytinyağlı Yaprak Dolması


Malzemeler

500 gr. salamura yaprak
300 gr. pirinç
1,5 bardak zeytinyağı
6 adet soğan
50gr. kaşık çam fıstık
50gr. kaşık kuş üzümü
2 adet limon
1 küçük kase maydonoz
1 küçük kase dereotu
1 çorba kaşığı şeker
tuz
karabiber
nane
yeni bahar
tarçın
karabiber 

Yapılışı:
Yaprakların alt kısmındaki kalın olan damarları kesilerek temizlendikten sonra sıcak suda (parmağınızı sokabileceğiniz sıcaklıkta) 15-20 dakika delikli kepçeyle ara ara karıştırılır. Süzgeçte süzdükten sonra bir tepsiye alınır.

Dolma içinin hazırlanması:
Yemeklik doğranmış soğanlar ve çam fıstığı bir tencereye koyulur. Zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Pirinç  yıkanıp 15-20 dakika sıcak suda (parmağınızı sokabileceğiniz sıcaklıkta) ıslatılır. Pirincin suyu süzüldükten sonra tencereye eklenir. Pirinç şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. 1 bardak sıcak su konulup, tuz, şeker ve yıkanmış üzüm ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak suyunu çekene kadar çok kısık ateşte (ocağın kahve gözünde) suyu çekene kadar pişirilir. Ateşten aldıktan sonra ince ince kıyılmış maydonoz, nane ve dereotu ile beraber baharatlar eklenir. 1,5 limon suyu ilave edilerek iyice karıştırılır.











Yaprakların içine dolma içinden yeterli miktarda iç koyup fazla sıkıştırmadan sarılır. Tencerenin altına kalan kalın yapraklar yerleştirilir (dibinin tutmasını engellemek için) ve sarılan dolmalar tencereye dizilir. Üstü yapraklar ile kapatılır (dolmaların kararmaması için).


Üzerine çıkacak kadar su konulup, yarım limon suyu sıkıldıktan sonra bir miktar zeytinyağı gezdirilir. Pirinçler yumuşacıncaya kadar pişirilir. Üzerleri limon ve maydonoz ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder