15 Temmuz 2010 Perşembe

Pazı dolması


Malzemeler

2 demet pazi
300 gr. kıyma
1 soğan (küçük küçük yemeklik doğranmış)
2 adet domates (küçük küçük yemeklik doğranmış)
Yarım çay bardağı zeytinyağı yada sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 kahve fincanı pirinç
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
Kuru nane 
Karabiber
Pul biber

Sosu için

1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
1 adet kesme şeker

Yapılışı:
Bir kapta kıyma, pirinç, domates, salça, sarımsak, tuz, nane, karabiber, pulbiber iyice karıştırılıp, yoğurulur ve 5-10 dakika buzdolabında üstü kapatılarak dinlendirilir. Pazıların sapları kesilerek temizlenir ve yıkanır. Bir tencerede su kaynatılır ve içine biraz tuz atılır. Pazı yaprakları bu kaynayan suya batırılır ve çok fazla bekletilmeden çıkartılır (10 saniye). Bu yapraklardan en kalın, yıpranmış, büyük olan iki tanesi dolmaları pişireceğiniz tencereye boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir (Böylece dolmalar tencereye yapışmayacaktır). Yumuşamış pazı yapraklarının altındaki kalın damarlar kesilir. Pazı yaprakları hazırlanmış olan harç ile yaprak dolması gibi sarılır ve tencereye dizilir. Bir bardak ılık suyun içinde salça, tuz ve şeker eritildikten sonra dolmaların üstüne dökülür. En son yağ gezdirilir ve dolmaların üzeri bir tabak ile kapatılarak 45-50 dakika pişirilir.

Not: Dolmaları sarmaya başlamadan önce harca çok az su ilave etmeniz daha kolay sarmanızı sağlayacaktır. Dolmaların üzerine tabak kapatmanız açılıp dağılmalarını engelleyecektir. 

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu gadget'ta bir hata oluştu