20 Ocak 2011 Perşembe

Kıymalı açma börek


Malzemeler
Hamuru için:
Yarım kilo un
1 yumurta
2 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Harcı için:
1 büyük soğan
200 gr. kıyma
karabiber
tuz
pulbiber
(isteğe göre maydonoz)
Soğan az sıvıyağda ile kavrulur. Kıyma ve baharatlar ile 10 dk.daha kavrulduktan sonra ateşten alınır.

Yapılışı: 
Yavaş yavaş ılık su ilave ederek ele yapışmayacak, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Ceviz büyüklüğünde 22 adet (11'er adet) bezeler hazırlanır. Her bir hamur bir tatlı tabağı kadar merdane ile açılır (açarken tezgaha un serperek yapışması önlenir).125 gr. margarin küçük bir tavada eritilir. Oda sıcaklığına geldikten sonra yumurta fırçasıyla her açılan hamurun üstüne yağ sürülerek 11 hamur üst üste gelecek şekilde hazırlanır. Böreğin açılacağı tezgaha hafif un serptikten sonra merdane ile büyük bir dikdörtgen hamur açılır (Börek yapılacak borcamın şekli yuvarlak ise ona göre yuvarlak açılabilir). Yağlanmış dikdörtgen tepsiye hamurun kenarları tepsiden taşacak şekilde yerleştirilir. Ilınmış olan harç hamurun üzerine dağıtıldıktan sonra aynı şekilde hazırlanmış ikinci hamur üzerine kapatılır (kenarları dışarı taşmayacak şekilde). Dışarı taşmış olan ilk hamurun kenarları üzerine kapatılır. 1 yemek kaşığı eritilmiş, ılınmış margarin 1 yumurta sarısı ile çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 175 derecede alt üst iyice kızarana kadar pişirilir. (yaklaşık 1 saat)

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder